Förlossningsberättelse

-Tisdagen den 1:a mars 2011-

13:00 skulle jag in på kontroll i Helsingborg. Som nästan alla andra gånger jag var in där för kontroller skulle jag även idag köra in själv. Idag var det tillväxtultraljud och CTG.
När jag satt och åt frukost hemma vid halv tolv, ringde Fredrik och sa att han ville följa med på ultraljudet.
Han var vid huset och jobbade den dagen eftersom det inte riktigt klaffat på jobbet.
Så vi kör in där och väntar på vår tur i väntrummet. Samma gamla tidningar. Jag brukar få första tjing när det kommer en ny tidning. 
Jag känner igen några andra mammor som också går på kontroller ofta. Nickar lite igenkännande.
Undrar vilken läkare det kommer bli idag. Nu har jag träffat nästan alla som jobbar där. Är nog bara en eller två läkare kvar.
Idag är det den danske läkaren, Jesper. Han är trevlig och noggrann. För några veckor sedan gjorde han UL av flödet i navelsträngen och hörde att bebisens hjärtslag hoppar över ett slag var tionde sekund. Det var normalt och något den skulle växa ifrån sen, sa han.
Idag mäter han lårben, mage och skalle tre gånger vardera för att få en så exakt mätning som möjligt. Vid detta laget vet jag vart på skärmen och vilka siffror jag ska titta på för att kunna luska lite i hur det gått innan läkaren säger något.
Han lägger upp handduken på magen och säger att jag kan torka av. Siffrorna är inte bra idag. 28+5 och 30+6, så stort beräknas fostret vara. Jag är idag i vecka 32+5.
Jag suckar och tänker att "Detta är inte bra". Reser mig upp och slänger handduken i tunnan med smutstvätt.
Läkaren säger inget ännu, men ber mig lägga mig på britsen igen. Han vill mäta igen, tycker inte det verkar rätt.
Han gör om allt igen. Lårben, skalle, mage, tre gånger. Samma siffror. Bebisen beräknas väga 1263 gram. Borde väga 18-1900 gram i denna veckan.
Läkaren berättar att bebisen inte växt något alls sedan förra TUL (tillväxtultraljud), och tillväxthämningen är nu runt 46-48%, förra gången var det 24%. Läkaren säger att jag ska bli inlagd idag, och att man kanske får börja fundera på att förlösa mig tidigare.
Hur mycket tidigare, frågar jag utan att egentligen vilja höra svaret.
"Inom en vecka".
Där blir vi nervösa, jag och Fredrik, vi tittar på varandra och försöker ta in informationen vi just fått. Inom en vecka ska vi bli föräldrar.
Jag kommer inte ens kunna ta mig till vecka 34 var det enda jag tänkte på.
Klockan är nu kanske 13:45 och vi får komma in i CTG-rummet. När barnmorskan satt på remmarna och hör hjärtljud lämnar hon oss i vanlig ordning. Då börjar tårarna rinna på mig.
"Varför kan det aldrig bara vara bra?"
När jag suttit i ca 20 minuter kommer barnmorskan in och kollar kurvan. Jag har sett att hjärtljuden legat mycket högre än vanligt, och idag är inte BM nöjd med kurvan.
Antagligen går BM ut och pratar med läkaren redan nu, men vi får sitta kvar ett tag till.
Från denna punkt går allt ganska fort. En förlossningsläkare som heter Moa kommer in i CTG-rummet, samtidigt tar man blodtrycket på mig, och berättar att vi ska få ett rum på förlossningen.
Varför förstår jag inte riktigt ännu, förra gången jag blev inlagd fick jag ju ett rum på BB direkt?
Moa säger att de vill övervaka bebisen lite mer, eftersom den indikerar att den inte har det toppen där inne.
Vi står ute i korridoren på obstretiska mottagningen medan danske läkaren, BM och förlossningsläkaren står och pratar och tittar på CTG-kurvan.
Nu börjar jag skaka i hela kroppen. Vågar inte tänka längre.
Moa visar in oss till förlossningen, innan hon springer iväg för att fixa ett rum, säger hon lite i förbifarten att det nog snart blir förlossning.
Vad är snart, om några dagar eller om några timmar?
Fredrik finner sig och frågar. Då är det dags för nästa chock. 
Innan dagen är slut är hennes svar.
Vi tittar på varandra med stora ögon och vet inte riktigt hur vi ska bearbeta detta, säger inget till varandra, kramas bara.
Jag suckar och skakar, "Klockan är nu 14:30 och vi står och väntar i korridoren på ett förlossningsrum. Detta var ju inte riktigt meningen"
När vi kommer in på rummet är det en massa personal som presenterar sig, ber mig sitta på sängen, sätter CTG-remmar igen, hjärtljuden fortfarande höga.
En BM eller USK försöker sätta kateter på ovansidan av handen, ber om ursäkt för att det inte lyckades, försöker igen. Jag bryr mig inte. Bryr mig inte om det gör ont på handen, känner nog inte ens smärtan. 
Vad är det som händer? Varför blev det såhär? Hur ska detta gå? Klarar jag detta? Klarar bebisen detta?
Jag får en infart i armvecket och en på handen till slut. Fredrik får gröna kläder att ta på sig, och jag ska klä av mig. Jag ska ta av alla mina smycken. Mina händer blir svettiga så jag får inte av mina örhängen, är så nervös och skakar. Det tar säkert 10 minuter för mig att få av smyckena (kändes som det i alla fall).
Man sätter kateter och ber Fredrik byta om. Innan han gör det går han ut och ringer till våra föräldrar. Klockan är runt 15:00 nu.
När Fredrik bytt om är mina koagulationsprover klara. Det var dessa man väntade på innan operationen kunde påbörjas. Jag hinner gråta lite till hos Fredrik innan det är dags att åka ner till operation.
I operationssalen är det mycket folk. Någon presenterar sig och ska raka mig på magen, någon annan ska sätta spinalbedövning. En annan sitter uppe vid mitt huvud hela tiden, Daniel hette han, enda namnet jag kommer ihåg. Moa visar sig till slut också och hon ska få hjälp av Kerstin, en läkare jag träffat flera gånger under mina kontroller.
När jag fått spinalbedövningen får jag lägga mig på operationsbordet och invänta bedövningen. Nu är det några minuter kvar innan man börjar och jag får för mig att titta på klockan.
15:30.
Operationsbordet vinklar de till vänster av någon anledning och det känns som att man ska glida av bordet, men jag är fastspänd informerar de om.
Någon frågar om jag fryser eftersom jag skakar så okontrollerat i kroppen, men det gör jag inte. Sedan får jag syrgas.
Bedövningen har tagit och man börjar operera. Fredrik sitter vid min vänstra sida och håller min hand, och under hela tiden tittar vi varandra i ögonen. Det är det enda vi kan göra. Maktlösa till tusen.
Allt känns väldigt obehagligt när läkarna jobbar. Alla inälvor dallrar och jag ser framför mig hur man har öppnat upp hela magen på mig (det har uppenbarligen inte gått till så eftersom jag har ett bikiniärr som är ca 15-20 cm långt).
När de drar och rycker som värst börjar paniken krypa fram och det dröjer inte länge innan den har intagit mig i hela sin storhet. Antagligen stiger pulsen och Daniel vid min högra sida börjar prata med mig och lugnar mig ganska snart.
15:48 hör vi barnskrik.
Jag fattar nog inte riktigt.
Jag fattar inte att det är VÅRT barn som skriker, tror nog att det är någon annans, men det är ju bara vi i salen.

Nu har jag ingen aning om hur lång tid det tar, men Fredrik får gå iväg och titta på bebisen. En BM tar över hans plats och håller mig i handen under tiden han är borta.
Hon säger grattis och jag undrar nästan varför, fattar fortfarande inte. Hon frågar om hon får berätta vad det är, och jag nickar. "Det är en flicka." 
Då fattar jag och tårarna rinner.
Hon ställer några frågor och försöker småprata, men allt är i ett töcken och jag är nog inte intresserad av att prata med henne. Jag vill ju se mitt barn.
När Fredrik kommer tillbaka har han hunnit hälsa på vår dotter, klippt navelsträngen och pussat på henne. Han säger att hon är helt perfekt och världens finaste. Barnläkare och personal från neonatalavdelningen tar hand om Wilda. Fredrik får följa med upp till neonatalavdelningen, och jag ska sys ihopa, tar visst lång tid.
När allt är klart kommer Moa fram till mig och berättar att allt gått jättebra. Sedan ska jag försöka komma över i vårdsängen igen. Det visar sig inte vara helt lätt när man är bedövad från midjan och ner. Jag får lyftas över eftersom jag inte kan hjälpa till alls själv, en mycket märklig känsla (eftersom det är jag som brukar göra liknande moment i jobbet), nästan så att man ville be om ursäkt.
Operationen är klar kanske vid 17-tiden och nu måste jag ligga på en postoperativ avdelning eftersom mitt blodtryck var ganska högt under operationen. De som jobbar på avdelningen säger att jag bör ligga där för övervakning i åtminstone två timmar.
Jag skakar fortfarande och personalen lägger på filtar, tittar oroväckande på blodtrycksmätaren och frågar om det brukar vara så högt.
När klockan är sju har jag frågat så många gånger när jag kan få åka därifrån att de går och hämtar en läkare, egentligen är nog blodtrycket för högt, men min bedövning börjar släppa, jag kan vifta på tårna och lyfta benen 20 cm.
Vid 19:30 rullas jag upp på neonatalavdelningen och in i kuvösrummet.
Och där ligger hon. Hon är så liten, jag ser henne knappt. Gråter för att jag inte ser henne.
Det är mörkt i rummet (eftersom omgivningen ska efterlikna livmodern), och hon ligger nerbäddad i en så kallad toffla, så man kan inte se ansiktet. Gråter för att hon är så liten. Gråter ännu mer för att jag inte kan ställa mig upp och titta på henne ordentligt, hålla en hand på henne. Det här är så fel. Det var ju inte såhär det skulle bli.
Personalen och Fredrik försöker vrida sängen, höja kuvösen och ändrar ryggläget på sängen, men det hjälper inte. Till slut kan jag sticka in en hand och känna på hennes rygg. Så sitter jag där i den mest obekväma ställning i nog 1½ timme, sen tycker de att vi ska åka in till förlossningsrummet igen och få fika, vi har ju inte ätit på hela dagen.
Inte förrän dagen efter kl 14:30 får jag träffa henne "på riktigt", hon får komma ut ur kuvösen och ligga hos mig.
Fredrik hade rätt, hon ÄR verkligen helt perfekt.


Wilda Friberg, född i vecka 32+5, 40 cm lång och 1140 gram lätt.
Och världens finaste.


kom på en grej..

funderar lite på om jag skulle försöka skriva ner en förlossningsberättelse.. då går det ju lite tid iaf..

Böööl

Inatt har det varit en riktig skit-natt, rent ut sagt. Loppan har inte sovit mkt och bara gnällt och skrikit om vartannat. samma hela förmiddagen. så nu tar hon igen sig, den där ligisten. sovit i 1½ timme nu.. hon är minsann mysig när hon sover.
helgen sprang förbi, som vanligt. igår träffade vi Lennart för sista gången. Lämnade nycklarna till garaget, och tog i hand så fint så. dessutom betalade Stefan lägenheten, så nu är vi heelt färdiga med den! skönt, nu har vi bara huset o tänka på.
igår började jag äta enligt LCHF-diet, blir spännande att se om det gör nån nytta för mig.. man kan ju bara hoppas.. :) än så länge går det jättebra, känner mig inte så hungrig mellan måltiderna och saknar inget. men det är ju bara andra dagen, så ropar inte hej ännu..
jag har nyss kollat GA, därav rubriken, haha bölar i vanlig ordning.. :) nu är jag ifatt avsnitten iallafall.

Här är vi, just nu:


vet inte riktigt vad mer denna dagen bjuder på? har iofs inte hunnit med så mkt.. kommit ifatt GA, ätit brunch, hängt upp gardiner. däremellan matat Loppan och tydligen behövde det bytas bajsblöja mitt i min brunch, mysigt värre..

sovmorgon

blev det idag för hela familjen. är skrämmande längesen F sov länge på morgonen. det gör han bara när vi är på semester. och då måste vi åka iväg, annars blir det inget sovande för honom. men nu ska det bli ändring på det. huset är ju färdigt! så himla gott. och wildafisen sov från halv ett till halv sju inatt. sen blev det frukost, och somnadeom igen med oss.. verkligen en mysmorgon.. wilda åt för en halvtimme sen och nu halvligger vi i soffan och myser. F bestämde redan i torsdags att han skulle baka scones idag. Så nu är han i full gång med det i köket. :) hur gott är inte nybakat?`
igår var min kusin och hans familj hos oss och grillade, var himla trevligt! idag ska vi vara svensson-iga och köra till Hyllinge och storhandla. och sen kanske tvätta/städa bilen. måste klippa naglarna på Wildas höger hand idag också.. hehe.. det går bara att klippa dem när hon sover och är avslappnad i handen, och jag hann bara ena handen innan hon vaknade igår.. :)
annars, jag saknar tv. kollar på GA på internet funkar ju bra, men jag har nästan alltid tv igång "i bakgrunden", och tv'n somnar jag alltid till.. det får vi snart ta tag i, köksfläkt får vi också börja titta efter, dop måste vi också börja planera (kanske först o främst komma överrens om vad hon ska heta), att så gräs är inte heller så långt borta i planeringen.. ja, det känns som att vi har och göra.
men inte idag. idag ska vi vara svensson-iga och åka och storhandla.


Lite bilder då..

Har bara två bilder på huset, men kan ju bli några på Wildingen också..



 



chillar i gungan..






Nu är jag så stor så jag kan ha pyjamaser för stora bebisar. (Dvs strl 50)


ledsen tjej efter bad. ogillas starkt att bada.





My gosh..

hinner inte med.. ovanlig kommentar från mig vid detta laget va?
i helgen har vi fått gjort lite iaf.. Eller Fredrik iaf. Jag går väl mest o småpular lite. Lådorna som är kvar att packa upp är dööötråkiga.. i de ligger allt som blev "packat" i all hast i sista stund. alltså är det blandat föär kök, förråd och vardagsrum i flera lådor.. :/ men det är väl bara till att ta tag i det så man kan bli av med det.. men faktiskt har en anledning till att det stått varit att det inte funnits några hyllor/lådor i garderoben i förrådet, men det fixade F igår, så nu har man inte det att skylla på..  :)
igår åkte jag med mor o far till IKEA, behövde en ram till min lilla vägg (slänger upp bilder sen), var visst en ovanligt dyr ram, för hela kalaset gick på 286 kr.. konstigt?
Fredagen bjöd på Ullared med bästa Nissen. Blev ganska spontant det.. Mia frågade tidigare i veckan om jag ville följa med till Ullared, men jag tackade nej eftersom då får lilla W också med och det kanske inte är så roligt om (Sure-)Sture också ska med till Ullared.. Klockan var  väl halv elva på fredagsförmiddagen när jag bestämde mig för att köra till Ullared och Lilla W fick hänga i bärselen. Sov hela vägen upp, hela tiden vi var där. Jag fick väcka henne för att äta, sen slocknade hon igen.. :) Gött. Wilda gillar Ullared, perfekt! Sen smög sig på nått sätt Sture in i bilen på väg hem..
I alla fall, så ligger nu alla Ullared grejer OCKSÅ på golvet.. Måste packa upp det idag iaf.
En sak som också står på prio-listan idag är att städa golven.
hm, är väl bara att sätta igång då..


2 år och nu är det över.

Ja, då har vi ny adress :) eller, jag har ju faktiskt inte ändrat adressen ännu, men det är ju bara på papper. paaw rihkktihtt är vi ju här, i vår nya stora lya.
torsdag var första natten i huset och jag sov kasst. eller det tog tid att somna, verkar vara en trend för min del (höll i sig resten av helgen), de andra två sover som grisar :)
Helgen gick åt till att flytta och städa ur lägenheten. Vid 13:30 var lägenheten helt tom och städad, den höll sig i skinnet, liksom.. jesus, vad skitig den var.. man tror att man har något sånär rent, men idag känner jag att mitt smeknamn för första gången i mitt liv gör rättvisa för sig.
Men nu är lägenheten riktigt ren och fin och därmed ett avslutat kapitel. ska bara säga upp elabonnemanget också.
Huset är stort och varmt(!). F trodde att det skulle ta nån vecka innan värmen kom igång på riktigt. Ett dygn tog det. Bastu-varmt i lördags när vi vaknade, så temperaturen på pannan fick sänkas.
Jag trodde inte att nya hus gör väsen av sig, men det fick jag erfara när jag var själv i lördags. F var ute och jagade och Loppan sov. Jag trodde hela tiden att någon var i huset och var till slut tvungen att sätta igång NRJ på datorn.. Fixar inte riktigt att höra en massa ljud. Är ju sådär kul att gå runt en kväll och vara paranoid, trots två låsta dörrar..
alltså, två år har bygget tagit. April 2009 togs första spade-taget. två år av konstant jobbande kvällar och helger för Fredrik. vad ska han nu göra?? (bygga garage, så gräsmatta, lägga plattor, jaga, slappa(?), packa upp, göra klart datarum och Wildas rum)
ja, kanske han hittar på nått att göra..

Har kommit till insikt.

Det är bra att göra det då och då. Man reflekterar nog inte tillräckligt mycket över sin tillvaro i vardagen, tror jag. Allt bara flyter på och man glömmer bort de viktiga sakerna. Jag fick mig en tankeställare nu, jag hade glömt. Förträngt. Men nu står jag mitt i det, är tvungen att ta tag i det, kan inte låta det hänga över mig längre.
Jag har alltså kommit fram till en sak, har kommit till insikt:

Jag HATAR att flytta!

Lennart

Igår storshoppade vi verkligen. gjorde av med tusenlapp efter tusenlapp på vitvaror. svarta vitvaror =)
Det har visst blivit en hel del shoppande nu, men det är kanske inte så konstigt. är ju en del som behövs också för att fylla ett hus på 184 kvm. MÅSTE ju fylla varje hylla :) nej, vi har nog tagit i rätt bra vad gäller garderober, kök och förvaring, men det gör ju inget.. vi är så trångbodda nu känns det som, så överdrivet med förvaring blir bara skönt! sen har vi bara tänkt flytta en gång till i livet, och det blir till hemmet, så vi måste ju ha plats som ska räcka i 70 år till. eller som läkaren på VC uttryckte sig, det är onödigt för mig att äta blodtrycksmedicin i 50 år om det inte behövs. 50 år?! Ska jag bara bli 75 bast tycker han?

Ja, idag har Lennart expeditionstid mellan 18 o 19, så då gäller det att passa på. Bäst att få det gjort, så man slipper det sen. Elektrikern är nämligen i huset och jobbar, han började igår och de kom nog en bra bit på vägen, så nu är flytten rusktigt nära. och jag har inte packat. kläderna, sängkläder och handdukar har kommit dit. men resten? ja, det är väl bara till att börja beta av, jag tänkte försöka få gjort lite idag, men det är ju det där med tiden. jag måste äta innan vi har tid på bvc idag, tror det skulle vaccineras idag :( blir nog inte kul för mammahjärtat.. men å andra sidan är jag van vid hysteriskt skrikande bara för ett blöjbyte, så jag kanske kan låtsas att det bara är det.
nä, ska jag hinna packa/städa lite kanske jag får ta mig en matbit nu då..

Söndagsomfan

Denna helgen flög verkligen förbi. Både fredagen och lördagen spenderades på IKEA. Fredagkväll med Fredrik och lördag med mamma. Fick inte handlat hälften av vad jag skulle på lördagen. På fredagkvällen bestämde vi vad vi skulle ha, men kunde inte ta hem det eftersom vi hade Loppevagnen med, så vår tanke var att allt (sideboard, 6 stolar, tv-bänk och byrå) skulle få plats i BMW:n på lördagen. javisst.. lite andra grejer råkade visst slinka ner i vagnen innan vi ens kommit till tag-själv-lagret.. när vi lastade tv-bänken på vagnen kändes det inte ens lönt att titta på de andra paketerna. tv-bänken var nämligen det minsta paketet, och det såg ut att fylla i princip hela bagaget. så det blev inte mer den dagen. eller jo, stolar fick jag med mig hem också. stolarna var inte ens med på tapeten från början, men min övertalningsförmåga är kanske inte fy skam :) såhär ser dem ut: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60115060 blev mycket granna [paw rihktiiht] också.
nä, det går väl sådär när jag ska ut och shoppa större grejer. men smågrejer, som får plats i en kasse, är jag SKITBRA på!
idag har jag mest gått och småpulat i huset. Fredrik har monterat och satt upp en massa grejer.
jag har mer och mer slutat ge mig på att montera saker då det GANSKA ofta slutar med att jag sitter på golvet och bölar. varför utsätta sig för det liksom?
Dessutom är ju Fredrik så mycket bättre på det, går ju liiite snabbare om han gör det.
Så idag när han har satt upp handdukshållare/krokar har jag gått efter och gjort en så onödig grej som hängt upp handdukar.. :) vattnet har ju inte kommit igång än, så rättså onödigt är det.. men kul är det!

i helgen har jag kommit fram till en sak. att planera kökslådor är SKITSVÅRT. bättre när det bara är färdigt och man inte har nått val, utan bara är tvungen att lägga slevar/stekspadar i den lådan för det finns inte plats nån annan stans. nu börjar vi på noll, med en (läs 13) helt tom låda, och VAR ska jag ha slevarna? Vilket är mest praktiskt? Ska man ha fack att lägga slevarna i eller är det bättre att bara lägga dem rätt ner i en låda, utan fack? Känns inte det slarvigt och oplanerat, fast det är planerat?
Jag har såna problem med detta, och det lustiga är väl att jag faktiskt bara har 3 slevar, jag räknade efter när vi kom hem innan ikväll. Detta STORA problem. För 3 slevar.

RSS 2.0